Boj o malé město. Příběhy památek a jejich lidí (1900-1960)

Výstavní projekt ve spolupráci s Ústavem dějin umění Akademie věd České republiky v. v. i.
Kdy (od-do): 13. 7. 2024 09:00 - 6. 10. 2024 17:00
Kde: Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě, Havlíčkovo nám. 18, Havlíčkův Brod
Žánr: Jiná akce, Výstava
Pořádá: Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě
Web: https://www.galeriehb.cz
Email: vesely%z%galeriehb.cz
Telefon: 734 124 811
Adresa pořadatele (sídlo): Havlíčkovo nám. 18, 58001 Havlíčkův Brod

Výstava s názvem Boj o malé město. Příběhy památek a jejich lidí (1900-1960), nad níž převzal záštitu náměstek hejtmana Kraje Vysočina, pan Mgr. Roman Fabeš a starosta města Havlíčkův Brod, pan Zbyněk Stejskal. Vernisáž výstavy proběhne v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě v termínu 12. 7. 2024 od 17.00 hodin. 
 
Hlavní „dějovou“ linkou budou stavební příběhy z tehdy ještě Německého Brodu, doplněné o kauzy s celé České republiky. Dozvíme se například, jak to bylo z opravou kupole děkanského kostela v Německém Brodě, výstavbou gymnasia, či brodským opevněním. Budou to příběhy jak úspěšných vstupů do historického prostředí malého města, tak bohužel i těch málo zdařilých.

Budeme u konkrétních příkladů odkrývat nejen jejich stavební vývoj, ale i ukazovat na osobnosti, často i místní nadšence, kteří k úspěšné/někdy neúspěšné realizaci výrazným způsobem přispěly.
Proto, aby se nám lépe dařilo rozumět vizím a snahám památkářů, podpořených často stanovisky architektů a odborníků, seznámíme se v úvodu expozice i s mimořádně zajímavou a svému oboru celoživotně oddanou osobností, Zdeňku Wirthovi.

K výstavě připravujeme bohatý doprovodný program.